Somaliërs houden bijeenkomst over arrestatie terreurverdachten

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag opnieuw een van de twaalf Somalische terreurverdachten vrijgelaten die vrijdag in Rotterdam werden aangehouden.

Gisteren werden vijf verdachten weer op vrije voeten gesteld. Zes Somaliers zitten nu nog vast en worden verdacht van het treffen van voorbereidingen voor een terreuraanslag in Nederland. Morgen besluit het OM wat er met de resterende verdachten moet gebeuren. Dat kan vrijlating zijn, of een verzoek aan de rechter-commissaris om ze langer vast te houden. De vandaag vrijgelaten 32-jarige man zal, net als de andere vijf, een claim indienen bij justitie voor schadevergoeding.

Belwinkels

Op Kerstavond vielen speciale anti-terreureenheden twee belwinkels en vier woningen in Rotterdam binnen en arresteerden 12 verdachten, onder meer aan de Bonaventurastraat en de Eerste Middellandstraat. In Gilze-Rijen kamde de Nationale Recherche twee motelkamers uit. De Somaliërs zouden van plan zijn geweest om op korte termijn een aanslag te plegen in Nederland.

Advocaat

De advocaat van twee van de Somaliërs eist een onderzoek naar inlichtingendienst AIVD. Hij stelt dat grove fouten zijn gemaakt in het onderzoek. “Het kan niet anders dan dat de AIVD fouten heeft gemaakt als je verdachten al zo snel weer moet vrijlaten”, stelt advocaat Michael Ruperti.

Advocaat Ruperti heeft aangekondigd een klacht in te dienen bij de Commissie van Toezicht voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, een onafhankelijk orgaan dat het handelen van de dienst achteraf beoordeelt. Ook gaat hij namens zijn cliënten een schadeclaim indienen. De raadsheer verwacht dat het Openbaar Ministerie snel meer verdachten moet vrijlaten. De AIVD wil pas reageren als een officiële aanklacht is ingediend. Daar is nog geen sprake van.

Advocaat Michael Ruperti lichtte op Radio 1 toe waarom hij vindt dat de AIVD fouten heeft gemaakt (audio):

Ravage

De inval in een belwinkel aan de Eerste Middellandstraat veroorzaakte een grote ravage in de zaak, tot woede van betrokkenen. Nuur Farah, de broer van één van de verdachten, reageerde verbaasd en geschokt op de inval (video):  

Verslaggever Jack Kerklaan sprak afgelopen zaterdag met hoofdofficier van justitie Gerrit van der Burg. Ook sprak hij uitgebreider met Nuur Farah. Luister hieronder naar de interviews.

RTV Rijnmond

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: