De geleende rijkdom


valuta-reserves minus uitstaande schulden (per land)

In deze figuur zijn landen met een grote staatschuld weergegeven met oranje en rood. Europa, Noord-Amerika, Japan en Australië hebben maar weinig valuta-reserves en zeer veel staatsobligaties uit staan. Dat zijn de landen van het macro-krediet. De landen, die kredietwaardig worden bevonden en genoeg geld kunnen lenen voor grote ambtenarensalarissen, infrastructuur-projecten en zwaarbewapende strijdkrachten. Het zijn de landen met mooie huizen, hoge lonen en welvaart.

In licht en donkergroen zie je de landen met weinig schulden. Dit zijn de landen van het microkrediet. Die landen hebben veel grondstoffen, die gekocht worden door de oranje en rode landen. In de groene landen groeit veel voedsel dat ze exporteren naar de oranje en rode landen… in ruil voor valuta. In de groene landen zijn de lonen laag. Lage lonen zijn misschien wel de belangrijkste grondstof voor de oranje en rode landen. Vroeger heette dat slavernij of kolonialisme.

Hoelang zullen de groene landen met weinig schulden nog grondstoffen, voedsel en arbeid blijven verkopen aan de landen met hoge schulden? Wanneer zullen ze beseffen dat geld geen reeële waarde vertegenwoordigt, maar grondstoffen en arbeid wel?

Cassandraclub

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: