Polisario daagt Madrid en Rabat uit met een vloot vanuit Canarias naar Laayoune

Het Polisario Front houdt niet op met het aan de diplomatie van Spanje en Marokko duidelijk maken van zijn bedoelingen. Uitgerekend in de week, dat de ministers van Binnenlandse Zaken de spanning tussen beide landen hebben doen afnemen over de soevereiniteit van Melilla, willen de Saharaanse strijders voor onafhankelijkheid opnieuw een intensieve operatie opstarten die nog meer indruk zal maken, dan de 32 dagen hongerstaking van Aminatou Haider in de vertrekhal van de luchthaven van Lanzarote in 2009.

Dit keer heeft Polisario, samen met de groepen in Spanje (het land met de meeste steunbetuigingen uit geheel Europa) welke de onafhankelijkheidsbeweging steunen, deze week de agenda voor een gezamenlijke vloot afgesloten; eentje die vergelijkbaar is met de vloot welke Israél onderschepte  nabij de Gaza-strook (Palestina), waarbij negen mensen de dood vonden.

De vloot zal in november 2010 vertrekken vanuit Puerto de La Luz, de haven van Las Palmas de Gran Canaria, richting El Aaiún, “met het doel een doorbraak te bereiken voor een passende oplossing betreffende de blokkade op informatie over de wurggreep die de Saharaanse bevolking al ruim 25 in hun eigen land in zijn ban houdt, aldus de berichten welke deze week zijn onderschept door de Spaanse Inlichtingendienst en die naar de persmedia zijn uitgelekt. De organisatoren maken deel uit van het in Badajoz gevestigde Observatorio de Derechos Humanos para los Territorios Ocupados del Sáhara Occidental (Waarnemingscentrum voor de Mensenrechten in de bezette Gebieden van de Westelijke Sahara). De stad in Extremadura is de afgelopen jaren het meest actief in het verlenen van subsidies aan mensen met de Saharaanse nationaliteit en hun nakomelingen die onder de Spaanse vlag zijn geboren.

Volgens de door het Observatorio opgestelde tekst, bestaat het voorstel erin, “om een vloot te organiseren waarmee degenen die solidair zijn met onze zaak, zich aansluiten (aan boord gaan, enz.) evenals de Saharanen die dit willen doen, om, vergezeld door de persmedia en belangrijke personen in deze zaak, vanuit de Canarische Eilanden te vertrekken met bestemming El Aaiún, waar men zal proberen aan land te gaan.” De aanvankelijke bedoeling is, dat de vloot zal bestaan uit acht vaartuigen die voldoende kracht zullen hebben om een traject af te leggen wat tussen de acht en tien uur in beslag zal nemen. De operatie is gedoopt met de naam van Mahfud Ali Baiba, als eerbetoon aan de voorzitter van het Saharaanse Parlement die in 2010 aan de gevolgen van een hartinfarct is overleden.

De activisten halen ook uit naar de Verenigde Naties (VN). “We klagen de onverschillige houding aan van de UNO ten opzichte van de voortdurende schendingen van de Mensenrechten, welke dagelijks worden begaan in de bezette gebieden van de Westelijke Sahara en vanwege de status quo (bestaande toestand) waaronder wij te lijden hebben sinds 1 september 1991.” De vloot zal onder Spaanse vlag varen.”Volgens internationaal recht is de vloot dan Spaans grondgebied en valt onder de Spaanse soevereiniteit.” Dit conflict houdt al 35 jaar aan, sinds de Groene Mars. De VN heeft geen oplossing gevonden.

El Aaiún

El Aaiún, of Laâyoune (Coördinaten 27°9′N – 13°12′W) is de niet officiële hoofdstad van de Arabische Democratische Republiek Sahara (ADRS), een voormalige Spaanse kolonie in de Westelijke Sahara die nu voornamelijk in Marokkaanse handen is. De Internationale betrokkenheid bij de bezetting is klein. De naam “El Aaiún” is de Spaanse benaming voor de stad, “Laâyoune” is een Franse verbastering die wordt gebruikt in Marokkaanse literatuur. Allebei betekenen ze “de ogen” in het Nederlands. De stad heeft een bevolking van ruim de 198.000 inwoners en telt een profvoetbalclub in de Marokkaanse GNF 1, die club heet Jeunesse Massira. Jeunesse speelt al sinds de promotie in 1994/95 onafgebroken in de GNF 1. Partnerstad van El Aaiún is Florence (Italië).

Hans Camps

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: