De Marokkaanse uitwerking van de Amerikaanse War on Terror

Volgens de rechters in Marokko heeft El Bashir Hazzam de wet overtreden met zijn weblog. Zij baseren hun uitspraak op Artikel 42 van Code de la Presse. Deze wet verbiedt het Marokkanen om “terroristische” teksten te verspreiden, die de openbare orde kunnen verstoren. Deze wet is in het leven geroepen net voor de bomaanslagen van 2003 in Casablanca en is typerend voor de manier waarop centrale overheden in het nieuwe millenium proberen om hun greep op de gewone bevolking te verstevigen.

Onder het mom van “terrorisme” kun je als gewone Marokkaan bij overtreding van artikel 42 al gauw aankijken tegen een gevangenisstraf van een maand tot een jaar en/of een boete van 1.200 tot 100.000 dirham. Alsof dat nog niet genoeg is doet de makhzen-overheid nog graag een schepje bovenop. Voor dezelfde overtredng kun je bestraft worden met een gevangenisstraf van een tot vijf jaar en een boete van 1.200 tot 100.000 dirhams, indien jouw “terroristische” teksten het moraal van het leger ondermijnt.

Hiermee verschaft het leger – in feite de makhzen-overheid – zichzelf wettelijke onschendbaarheid en wordt er een situatie gecreëerd, waarbij de heersende elite hun monopoliebelangen met militaire hand kunnen verdedigen door Hassan en Alleman uit te maken voor “terrorist” of “staatsvijand”. Een beproefde manier, die de makhzen al decennialang toepast om haar overmacht te laten gelden over de burgers door de maatschappelijke en de politieke oppositie beetje bij beetje uit te schakelen.

Als een van de laatst overgebleven oppositie in Marokko is het nu de beurt aan de onafhankelijke media om te knielen voor de macht van de makhzen. Echter met de komst van internet heeft de onafhankelijke media een ware revolutie veroorzaakt aangezien het internet-medium onbeperkte vrijheid bied voor iedereen. In dit verlengde moet men ook de komst van amazightv.net plaatsen.

In Marokko zelf zijn het vooral de internet-bloggers die een doorn zijn in het oog van de gevestigde orde. Zo ook El Bashir Hazzam die een paar weken geleden verslag deed in zijn weblog over de studentenprotesten in Taghjijt en de rake klappen die daarbij vielen. De makhzen zag de bui al hangen en plaatste terstond in de plaatselijke internetcafes verschillende legereenheden om een oogje in het zeil te houden, militaire moderators als het ware. En El Bashir werd gesnapt en genadeloos gebannend voor 4 maanden wegens het “ondermijnen van het imago van het koninkrijk door valse info te verspreidden over de mensenrechten”.

Maar de makhzen zou de makhzen niet zijn als het niet ook nog ff paar extra onschuldige burgers meestraft, gewoon om te laten wie de baas is in Marokko en om een voorbeeld te stellen voor de rest van de internetgemeenschap. Dit betekende de genadeklap voor de internetzaak van Abdallah Boukfou aangezien er op een usbstickje in zijn internetcafe “terroristische” en opruiende materiaal is gevonden. Hij mag ook voor straf 1 jaar de cel in. Wederom lukt het de makhzen-overheid met wat internetcensuur en militair machtsvertoon om een beetje van de overgebleven oppositie verder af te breken en haar macht over de Marokkaanse burgers uit te breiden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: