Lodewijk Asscher #5

De wethouder en locoburgemeester van Amsterdam is een jonkie (1974) maar qua wapenfeiten is hij eerder een reuzendoder: hij kreeg minister Gerrit Zalm (die hij op zijn weblog ironisch ‘mijn penvriend’ noemt) immers op de knieën door de privatisering van Schiphol namens Amsterdam te blokkeren. Amsterdam en het Rijk dreigden in een juridische strijd op leven en dood verstrikt te raken, maar met het verdwijnen van de VVD uit het nieuwe kabinet is de privatisering à la Zalm (en zijn daarmee ook de rechtzaken) definitief van de baan.

In een eerdere fase van de strijd tussen Zalm en Amsterdam chanteerde de minister de gemeente door te dreigen andere projecten te gaan frustreren als men niet met de privatisering zou instemmen. Bij zijn afscheid als minister kreeg Zalm van Asscher een toepasselijk cadeau: een foto van Schiphol uit de jaren 50 toen het Rijk nog geen betrokkenheid had en een groot bord op Schiphol stond met ‘gemeenteluchthaven Amsterdam’.

Het verzet van Asscher en de PvdA tegen de privatisering van de luchthaven was ideologisch ingegeven: een overheid dient stevige controle te blijven uitoefenen op primaire en cruciale levensbehoeften zoals nutsvoorzieningen en vervoer. Daarnaast speelde dat de PvdA bang was dat de Staat zijn belang te goedkoop van de hand zou doen. Asscher is jurist en werkte voor zijn politieke carrière (hij kwam in 2002 in de gemeenteraad) als docent Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam. Hij komt uit een vooraanstaande familie; zijn moeder is kroonlid van de SER.

www.schipholwanbeleid.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: