Thyazit ziw Farran

Vandaag gaan wij die niets beters met ons leven te doen hebben, een op z’n Marokkaans gemarineerde en klaargemaakte kip maken. Als je het eenmaal in de vingers hebt, is het makkelijk te maken en kun je mensen een complete Marokkaanse maaltijd voorschotelen. And God knows hoezeer Irrifieyen van eten houden en behoefte hebben aan complete maaltijden. Ik heb er gelijk vier gemaakt, Marokkaanse m3ieyeqheid, maar ja, jullie weten hoe dat gaat wanneer je kookt voor Marokkanen. Muhim, ken jullie toch lekker niet, dus de m3ieyeqheid vergeten we bij deze, jallah, erase your minds. Voor een eerste keer zou ik het trouwens op één kip ofzo houden en de hoeveelheden door vier delen.

De benodigdheden:

•   Twee middelgrote uien
•   Tien volle eetlepels fijngesneden koriander
•   Drie teentjes knoflook
•   Anderhalve (middelgrote, doormidden gesneden) tomaat
•   Twaalf volle eetlepels lichte olijfolie
•   Halve theelepel saffraan
•   Twee dessertlepels zwarte peper
•   Anderhalve dessertlepel kurkuma
•   Twee dessertlepels gemberpoeder
•   Halve theelepel zout (arwa wordt al heel zout door de olijven, dus pas op)
•   Vier braadkuikens in een grote (aluminium) kom
•   Vijf halve citroenparten/1,5 l koud water/6 eetlepels azijn (voorbereiding)
•   500 ml warm water (bereiding)
•   Grote platte pan waar de kippetjes naast mekaar in kunnen liggen

Garnituur

•   Driekwart blik olijven zonder pit van Wafaa
•   Sausje van braadkruiden en/of grillkruiden, sambal of een heel fijn gesneden pepertje en olijfolie

De voorbereiding

Hoe beter je kip schoonmaakt, des te smaakvoller hij wordt. Arri7eth n uzuffa (oftewel: stank) kan het eindresultaat echt verpesten. Maak daarom de kip goed schoon door de binnenkant van de buik en rug goed uit te schrapen (daar zitten kleine resten van ingewanden, zie waar het mes naar wijst op de foto) en verwijder overtollig kippenvel. Dat laatste zit bij het nekje en sluit de nekopening af (van die flappen) en aan de zijkanten van het buikje (flappen links en rechts aan de onderkant). Ook het nekje, het uitstekende deel van de vleugeltjes en zo’n driehoekig stukje bij het achterwerk verwijder ik altijd. Hier een foto van voor de schoonmaak en erna. Tfoe, de foto’s doen om de een of andere reden haast obsceen aan vind ik, maar hopelijk visualiseert het een beetje wat ik bedoel.

The before freakshow

After

Verder dien je erop te letten dat je ook het velletje goed schoonmaakt, zelf schraap ik het vel altijd met zo’n ding dat niet-geplukte restjes verwijdert. Geen idee hoe het heet of waar het eigenlijk voor gemaakt is (volgens mij om kaas mee te raspen voor op de pizza) maar het is een handdig instrumentje, hier een foto, misschien dat iemand weet hoe het heet.

Nadat je dit alles gedaan hebt en de kip meerdere malen gewassen hebt onder koud stromend water, leg je hem in een grote kom en knijp je de citroenen uit boven de kip. Laat de citroenpartjes dan in de kom en voeg hier nog de azijn en het koude water aan toe. Laat de kippen dan een uurtje weken in dit mengsel. Dit wordt gedaan om de kip te ontdoen van alle overige nare geurtjes enzo. Bovendien komt het de smaak ten goede.

De bereiding

Rasp de uien en tomaten (de schil niet uiteraard) boven de pan.Voeg hier de koriander, olie, specerijen en fijngeperste knoflook aan toe en meng dit goed. Dit is je marinade. Haal de kippen uit de kom (goed laten uitdruppelen en niet meer wassen). Wrijf de kip hier goed mee in. Vergeet de binnenkant en de plaatsen tussen vel en vlees niet. Voor een extra smaakvolle kip kun je hem een paar uur laten marineren in de koelkast maar je kunt hem ook direct gebruiken. Nadat je de kip goed ingewreven hebt plaats je hem op zijn buik in de pan (daar zit meer vlees aan dan op het ruggetje dus mag dat extra lang gebakken worden). Verder doet het de smaak goed als je een kwart citroenpartje goed uitknijpt en meekookt.

Bak de kip goed aan op hoog vuur . Sommige mensen zijn bang voor hoog vuur, terwijl je daarmee juist goede (malse) resultaten bereikt, dus 3annas. Let er wel op dat je af en toe met een pollepel alles omschept in de pan zodat de boel niet aankoekt en draai de kip ook om zodat hij aan beide kanten bakt en kleurt . Prik hem ook hier en daar in met een ovenvork zodat de kip alom doordrongen wordt van het kookvocht. Dit doe je gedurende een minuut of 10.

Voeg nu het warme water toe (ergens in een leeg hoekje zodat je de kippen niet van de marinade ontdoet) en schep even met een pollepel de boel om zodat het water zich gelijkmatig over de pan verdeelt. Doe het deksel op de pan en laat op hoog vuur stoven gedurende een minuut of 25 terwijl je af en toe omroert en de kippen omdraait.

Verwarm de (hetelucht)oven voor op 250 graden. Was intussen de olijven (ze zijn heel erg zout) met wat warm water en giet ze af. Maak het sausje waarmee je de kip gaat insmeren voor hij de oven ingaat (zie boven onder ‘garnituur’). Dit doe je door sambal of een fijngesneden pepertje te mengen met wat olijfolie en kruiden naar keuze. Zelf heb ik drie volle eetlepels sambal gebruikt, anderhalve eetlepel sterke olijfolie en een volle eetlepel grillkruiden. Je kunt ook houtskoulkruiden gebruiken of andere kruiden naar smaak.

Je kunt ook een schaal fruit ofzo klaarmaken in de tussentijd. Mocht het mislukken valt er toch nog wat te vreten. Of misschien heb je wel meer trek in een Granny Smith dan een kip (zoals ik). :moe:

Haal de kip uit de pan met een ovenvork en laat hem goed uitdruppelen boven de pan zodat hij droog wordt. Leg hem dan op een hete bakplaat en besmeer hem met een bakkwast met hem pittige mengsel. Doe de kip dan in de oven. Hou je van een krokant korstje, dan kun je rekenen op 15 a 20 minuten. Heb je liever een alom malse kip met zachte buitenkant, dan heb je genoeg aan 10 minuten. Op de ventilatorstand wordt hij veel sneller krokant, dus kun je daar het beste gebruik van maken indien je van krokant houdt.

In de tussentijd voeg je de olijven toe aan de arwa (jus ze3ma) en laat je die op hoog vuur verder koken en indikken. Af en toe roeren en vergeet niet te proeven of het goed zit met het zout.

Dan pak je je meest kitscherige Marokkaanse bord erbij en schep je wat van de arwa in het bord en daarboven de kippen. Maar je kunt ook op z’n westers de kip doormidden snijden en op een bordje met friet en/of een salade leggen. Maar op z’n Marokkaans vind ik met mijn nostalgische sentimenten leuker. In vroegere tijden aten hele families samen en zat men met een groepje mensen rondom één bord. In dit geval heb ik eigenlijk alleen voor de foto die kippen in één bord gedaan, want we zijn hier nooit allemaal tegelijk thuis en eten dus maar zelden samen op z’n Marokkaans. Zal ook wel voor jullie gelden. Al met al: voila.

Thayouth

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: