Alaoui-Glaoui

I – Zou het mogelijk kunnen zijn dat H2 de zoon is van Thami el Glaoui?

II – Zou het mogelijk kunnen zijn dat de Glaoui-bloedlijn de Alaoui-bloedlijn probeert te overheersen?

Om vraag I te kunnen beantwoorden heb ik de stamboom van de Alaoui en Glaoui in kaart gebracht (Zwart = Alaoui-bloedlijn / Rood = Glaoui-bloedlijn) en zoals jullie kunnen zien in het diagram is H2 de zoon van M5 en Lalla Abla = nichtje van M5 via zijn oom aan vaderszijde en dus ook van de Alaoui bloedlijn. Hieruit kunnen we concluderen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat H2 daadwerkelijk de zoon is van Thami el Glaoui. Ook al kan de gelijkenis in het uiterlijk van beiden soms zo tot de verbeelding spreken.


De beantwoording van vraag II is veel interessanter, aangezien we uit het diagram al kunnen halen dat Marokko in ieder geval tussen 1953 en 1955 een Glaoui-Alaoui hybrid sultan op de troon hebben gehad, namelijk sultan Mohammed ben Arafa. Weliswaar zonder enige streetcredibility aangezien niemand in Marokko destijds deze Franse marionet erkende. En met niemand dan bedoel ik ook echt niemand. Van Saharaanse nomade tot aan de Fassi-bourgeoisie aan toe begon men te protesteren tegen deze nep-sultan. Dit is ook gelijk een directe aanleiding geweest voor de volksopstand in de aanloop naar de onafhankelijkheid in 1956. De enige die het gezag van Sultan Mohammed ben Arafa erkende was de Franse bezetter op aandringen van Thami el Glaoui en nu weten we ook waarom.

Wat verder interessant is om te weten is dat de Freemason-Sultan Abdelhafid en de oudere broer van Thami – Madani el Glaoui – een onderonsje hebben afgesproken door elkaars dochters uit te wisselen. Zo trouwde Sultan Abdelhafid in 1907 met Lalla Rabia = 6e dochter van Madani el Glaoui en mocht Madani op zijn beurt trouwen met een nog onbekende dochter van Sultan Abdelhafid. Uit het huwelijk tussen de Sultan en de Glaoui-dochter is er een meisje voortgekomen genaamd Lalla Amina. Deze is op haar beurt weer getrouwd met de oudere broer van M5 en toenmalige Kalief van Tiznit – Moulay Hassan ben Yoessef. En ook uit dit huwelijk is een dochter voortgekomen genaamd Lalla Zoubeyda. Deze Glaoui-Alaoui hybrid is een directe nicht van H2 en ook van dezelfde leeftijdsgeneratie.

Het zou best wel eens mogelijk kunnen zijn dat H2 en Lalla Zoubeyda al op zeer jonge leeftijd verwisseld kunnen zijn met elkaar, hoewel het verschil in geslacht wel een belletje af zou moeten laten gaan in het paleis. Maar goed, weten wij veel wat daar achter die gesloten paleisdeuren allemaal gebeurt. Wat eventueel ook mogelijk zou kunnen zijn is dat M5 niet met Lalla Abla is getrouwd, maar met Lalla Amina de Glaoui-dochter van de oude sultan Abdelhafid. Of in ieder geval met haar het huwelijk geconsummeerd. Over echte broederliefde gesproken. En dit zou eens best wel mogelijk kunnen zijn aangezien zowel M5 als zijn oudere broer de Kalief van Tiznit – Moulay Hassan op dezelfde dag zijn getrouwd – 27 oktober 1926 – en ook in dezelfde plaats, namelijk Marrakesh. Hometown van Thami el Glaoui dus waarschijnlijk ook in hetzelfde paleis.

En om het helemaal interessant te maken heb ik ook nog eens gekeken naar de bezittingen van de Glaoui´s en die van de Alaoui´s. En ook daar blijkt weer sprake te zijn van belangenverstrengeling. Voor degenen die nog niet weten hoe de Alaouieten aan hun geld en bezittingen komen:

De ONA – Omnium Nord Africain – blijkt al in 1919 te zijn opgericht door de Franse bezetter Lyautey, Parisbas-bankmedewerker Jean Epinat en zijn compagnons Eugène Paris en Paul Lutzy. Op aandringen van niemand minder dan Thami el Glaoui…

View this document on Scribd
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: