De ex-burgemeester van Amsterdam / toekomstig premier van Nederland

Cohen favoriet als premier

AMSTERDAM – De Amsterdamse burgemeester Cohen, die zich vrijdag kandidaat stelde voor het PvdA-lijsttrekkerschap, is volgens peilingen in één klap favoriet om Balkenende op te volgen als premier. Cohen maakte zijn kandidatuur vrijdagmiddag bekend, enkele uren nadat de huidige PvdA-leider Bos tijdens een persconferentie had laten weten voorlopig uit de politiek te stappen om zich te kunnen richten op zijn gezin met drie opgroeiende kinderen. Tijdens een bijeenkomst op het partijkantoor van de PvdA in Amsterdam verklaarde Cohen lijsttrekker en partijleider te willen worden. Ook zei hij dat het in de rede ligt dat hij, als de PvdA de grootste partij wordt van het land, premier wordt. De PvdA zal op een congres eind april besluiten of Cohen daadwerkelijk lijsttrekker wordt. Eventuele andere kandidaten voor het PvdA-lijsttrekkerschap kunnen zich tot 17 maart melden.

Nieuwkomer Cohen is voor veruit de meeste Nederlanders favoriet voor het premierschap na de verkiezingen van 9 juni, zo bleek gisteravind uit peilingen van tv-programma EenVandaag en opiniepeiler Maurice de Hond. CDA-leider en demissionair premier Balkenende en PVV-leider Wilders zijn Cohens belangrijkste rivalen. Volgens de peiling van EenVandaag is Cohen bij 52 procent van de Nederlanders favoriet voor het premierschap. Balkenende en Wilders kunnen ‘slechts’ rekenen op respectievelijk 17 en 15 procent. Volgens De Hond, die dezelfde vraag stelde, scoort Cohen zelfs 55 procent, tegenover respectievelijk 25 en 17 procent voor Balkenende en Wilders. Uit het EenVandaagonderzoek blijkt verder dat acht op de tien ondervraagden begrip hebben voor de keuze van Bos om zijn gezinsleven te laten prevaleren boven de politiek.

Cohen zei vrijdagmiddag dat hij wil dat Nederland „een fatsoenlijke samenleving” is waar mensen „erbij horen” en geen plaats is voor „tweedeling.” Hij wilde niet reageren op de kritiek van PVV-leider Wilders die hem een „theedrinkende multicultiknuffelaar” noemde. Samenwerking met de PVV ziet Cohen wel als „buitengewoon ingewikkeld.” Over de kans op hernieuwde samenwerking met het CDA hield de PvdA’er zich op de vlakte. Cohen (62) was in januari 2003 al premierskandidaat namens Bos die toen PvdA-lijsttrekker was. De PvdA verloor de verkiezingen destijds nipt van het CDA. Bos zei vrijdag al sinds 2007, toen hij voor het eerst serieus overwoog zich terug te trekken uit de politiek, met Cohen te hebben gesproken over zijn opvolging. Cohen, sinds 2001 burgemeester in Amsterdam, stopte vrijdagmiddag onmiddellijk met zijn burgervaderswerk. De functie zal worden waargenomen door partijgenoot Asscher, de huidige Amsterdamse wethouder van Economische Zaken.

Reformatorisch Dagblad

View this document on Scribd
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: