Mohammed Chakroun vs. De Nederlandse Staat

LUXEMBURG (ANP) – Nederland en andere EU-landen mogen geen minimuminkomen vaststellen waaronder geen gezinshereniging wordt toegestaan zonder een beoordeling van de situatie van iedere aanvrager. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg donderdag bepaald.

Aanleiding voor de uitspraak was een zaak rond de Marokkaan M. Chakroun die sinds 1970 in Nederland woont. Twee jaar later trouwde hij met een vrouw in Marokko. Chakroun heeft een werkloosheidsuitkering. Zijn vrouw vroeg in 2006 een verblijfsvergunning aan. De minister van Buitenlandse Zaken weigerde die omdat haar man minder verdiende dan de inkomensnorm voor gezinshereniging.

De Raad van State stelde daarop het hof in Luxemburg twee vragen. De eerste was of er bij gezinshereniging voor de inkomenseis onderscheid gemaakt mag worden tussen mensen die voor ze naar Nederland kwamen al getrouwd waren en zij die dat niet waren. Het hof oordeelde dat dat niet mag.

Daarnaast wilde de Raad van State weten of de eis dat een gezinshereniger minimaal 120 procent van het minimuminkomen moet verdienen en geen aanspraak mag maken op bijzondere bijstand, gerechtvaardigd is. Het hof oordeelde dat per individu moeten worden gekeken of de inkomsten voldoende zijn en dat daarbij wel een beroep mag worden gedaan op bijzondere bijstand.

De uitspraak van het hof betekent dat een Nederlandse rechter in zijn uiteindelijke uitspraak in deze zaak rekening moet houden met de mening van van het hof. Het ministerie van Justitie kon donderdag nog geen inhoudelijke reactie geven.

ANP

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: